• Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νάουσας
  • Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νάουσας
  • Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νάουσας
  • Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νάουσας
Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νάουσας

2013-2014

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: Ενεργός πολίτης- συνειδητοποιημένος καταναλωτής: Από το χωράφι στο πιάτο μας
Τριήμερο Επιμορφωτικό σεμινάριο 7-9 Φεβρουαρίου 2014

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014
Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων ΚΠΕ Νάουσας

16.00-16.30

Παραλαβή φακέλων

16.30-16.45

Χαιρετισμοί: Τασία Ξυλόκοτα Δ/ντρια τμήματος ΣΕΠΕΔ

16.45-17.00

Το δίκτυο Γεωργία και Περιβάλλον: Σκοποί και στόχοι

Μπεκιάρης Γεώργιος πρόεδρος του δικτύου μέλος της ΠΟ του ΚΠΕ

Αειφορική διαχείριση της  αγροτικής γης.  Οι εμπειρίες μιας εκπαιδευτικού από την υλοποίηση  εκπαιδευτικού προγράμματος στο ΚΠΕ Νάουσας.  ( από το χωράφι στο πιάτο μας)

Στυλιανού Πασχαλίνα, Υπεύθυνη του ΚΠΕ Νάουσας

17.00-17.15

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί. Οι αντιλήψεις των εκπαιδευτικών Κοντοστάνος Δημήτρης  εκπαιδευτικός  ΠΕ11 (naoysa)

17.20-18.00

Κοινωνικός καταναλωτικός συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης Βιος coop . Ενεργοί πολίτες εν δράσει.

Νικολάου Κώστας , Dr Χημικός περιβαλλοντολόγος  (βιος coop)

18.00-21.00

Το θεατρικό παιχνίδι ως παιδαγωγική τεχνική ενεργοποίησης μαθητών και ενηλίκων στη μαθησιακή διαδικασία.

Εμψυχωτές:  Βλάχος Γιάννης εκπαιδευτικός ΠΕ 04-05 ,

Ζωδιάτου Ελένη εκπαιδευτικός αναπληρώτρια Υπευθύνου ΚΠΕ Κλειτορίας,

Παπασωτηροπούλου Κωνσταντίνα εκπαιδευτικός ΠΕ70

21.00

Δείπνο

 

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014
Δράσεις στο πεδίο

09.30- 11.30

Επίσκεψη στο πεδίο

Συλλογή στοιχείων μέσω δομημένης συνέντευξης από καταναλωτές

  1. Στη λαϊκή αγορά (Στυλιανού Πασχαλίνα, Υπεύθυνη ΚΠΕ Νάουσας (ερωτηματολογιο)
  2. Σε οπωροπωλεία (Αβραμίδου Βαρβάρα, αναπληρώτρια Υπεύθυνης ΚΠΕ Νάουσας)
  3. Σε σούπερ μάρκετ (Μπούζδη Αλεξάνδρα , μέλος της Π.Ο. του ΚΠΕ Νάουσας)

11.30-12.00

Διάλειμμα – Καφές

12.00-14.00

Επεξεργασία στοιχείων – διατύπωση συμπερασμάτων

  1. 01 SUPER MARKET.pdf
  2. 02 MANABIKA BEΡΑ.pdf
  3. 03 ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ.pdf
  4. 04 ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΙΜΩΝ.pdf

Σάββατο απόγευμα

ΚΠΕ Νάουσας

16.00 -18.00

Παρουσιάσεις  των δράσεων για το δίκτυο «Γεωργία και Περιβάλλον» των συνεργαζόμενων ΚΠΕ

  1. Ξεφτέρης Γεώργιος αναπληρωτής Υπευθύνου ΚΠΕ Αρναίας
  2. Κούτρας Παναγιώτης, μέλος της ΠΟ ΚΠΕ Καρπενησίου
  3. Τσιουκαρδάνης Νικόλαος , αναπληρωτής Υπεύθυνος ΚΠΕ Βελβεντού και Σιάτιστας
  4. Κεβρεκίδης Ιωάννης μέλος ΠΟ  του ΚΠΕ Βεύης – Μελίτης
  5. Παρασκευά Αρσινόη Υπεύθυνη ΚΠΕ Κιλκίς
  6. Αθανασίου Χρυσούλα, Υπεύθυνη ΚΠΕ κορδελιού
  7. Μέλι τι ξέρουμε τι πρέπει να γνωρίζουμε

  Μάρκος Νικολάου  Υπεύθυνος ΚΠΕ Φιλιατών

18.00 21.00

Αγοράζω προϊόντα του τόπου μας –τρέφομαι σωστά – εφαρμόζω καλές περιβαλλοντικές πρακτικές

Εργαστήριο: Χατζηστυλλής Άγγελος ,  Σεφ

21.00

Δείπνο

 

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014
Αίθουσες εργαστηρίων ΚΠΕ Νάουσας

9.00 11.00

Εργαστήρια

  1. Η ιστοριογραμμή  μια διδακτική μέθοδος στην υπηρεσία του εκπαιδευτικού
    Ιφιγένεια Ηλιοπούλου
  2. Φρουτοποι-ία, Μητρέντζη Δήμητρα μουσικοπαιδαγωγός
    Παρίζας Στεργιος  εκπαιδευτικός ΠΕ 70

εκπαιδευτικό σενάριο
παρουσίαση παράστασης
εργαστήρι κατασκευών μουσικών οργάνων με ανακυκλώσιμα υλικά
χρήση των κατασκευών και των εκπαιδευτικών τεχνικών για την παρουσίαση μερών της παράστασης από τους συμμετέχοντες,

11.00-11.30

Διάλλειμα - Καφές

11.30-14.00

Εργαστήρια

  1. Η ιστοριογραμμή  ως εκπαιδευτική μέθοδος , Ιφιγένεια Ηλιοπούλου
  2. Φρουτοποι-ία,  Μητρέντζη Δήμητρα μουσικοπαιδαγωγός

               Παρίζας Στεργιος  εκπαιδευτικός ΠΕ 70

εκπαιδευτικό σενάριο
παρουσίαση παράστασης
εργαστήρι κατασκευών μουσικών οργάνων με ανακυκλώσιμα υλικά
χρήση των κατασκευών και των εκπαιδευτικών τεχνικών για την παρουσίαση μερών της παράστασης από τους συμμετέχοντες

14.00- 14.30

Αξιολόγηση σεμιναρίου

14.30

Λήξη εργασιών

 

Το Σάββατο 8  Φεβρουαρίου 2014 θα διεξαχθεί η ετήσια συνάντηση της συντονιστικής επιτροπής του δικτύου «Γεωργία και Περιβάλλον»

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί   στους χώρους 16.00-17.30 και θα προεδρεύσει η Αναπληρώτρια Διευθύντρια ΣΕΠΕΔ Ξυλόκοτα Αναστασία.

 

 

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: «ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» 20-21 Δεκεμβρίου 2013

Παρασκευή  20 Δεκεμβρίου 2013

4.00-4.30 Προσέλευση – Παραλαβή φακέλων – Χαιρετισμοί

4.30-4.45  Εισαγωγή: Παρουσίαση προγραμμάτων και δικτύων ΚΠΕ Νάουσας, Αβραμίδου Βέρα, Αναπληρώτρια υπεύθυνη ΚΠΕ Νάουσας

4.45- 5.05 Φιλοσοφία των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, αξιοποίηση βιωματικών δράσεων, έμφαση στον ενεργό πολίτη, Σκεντερίδου Παρθένα, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Β/Θμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας

5.05-5.30 Προσκαλώντας τα παιδιά να συμμετέχουν ενεργά στα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: Προτάσεις, Αντωνιάδου  Έφη Υπεύθυνη Σχολικών δραστηριοτήτων Α/θμιας Εκπ/σης Ημαθίας

5.30-7.30 Παιχνίδια εμψύχωσης, δραματοποίηση , ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας  Μιχάλης Συριόπουλος Ηθοποιός, Ορφανού Μαρία, Ηθοποιός

7.30 -9.00 Παράλληλα εργαστήρια

Α. Αξιοποίηση του παραμυθιού στα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης,  Όλγα Παπαδοπούλου  Εμψυχώτρια

Β. Αξιοποίηση του κινηματογράφου στα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Δημητριάδου Ελένη  Μηχανικός Αρχιτέκτονας  

9.00 Δείπνο

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

9.30-10.30  Παράλληλα εργαστήρια:

Α . Εργαστήριο φωτογραφίας,  Πέιος Γεώργιος , Πληροφορικός

Β. Εικαστικές δημιουργίες με ανακυκλώσιμα υλικά,  Μπλιάτκας Νικόλαος εκπαιδευτικός , Παπαδοπούλου Μαρία εκπαιδευτικός

11.30-12.00 Διάλειμμα - καφές

12.00-3.00 Σχεδιασμός προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Α. Για τη Β/θμια Εκπ/ση, Σκεντερίδου Παρθένα  Υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Β/θμιας Εκπ/σης,  Λιλιόπουλος Νικόλαος μέλος της ΠΟ του ΚΠΕ ,  Μπεκιάρης Γεώργιος  μέλος ΠΟ του ΚΠΕ

Β. Για την Α/θμια   Εκπ/ση Αντωνιάδου Έφη Υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Α/θμιας Εκπ/σης , Μπούζδη Αλεξάνδρα μέλος της ΠΟ του  ΚΠΕ, Στυλιανού Λιάνα Υπεύθυνη ΚΠΕ

3.00-3.30 Παρουσιάσεις , αξιολόγηση

3.30 Λήξη εργασιών - Γεύμα

Τρώτε αργά

Βρείτε χρόνο για να απολαμβάνετε ολόκληρη τη διαδικασία της προετοιμασίας και της κατανάλωσης των γευμάτων σας. Πάρτε μέρος στο κίνημα του «αργού φαγητού» που στοχεύει «στην προώθηση της γαστρονομικής κουλτούρας , στην ανάπτυξη της γευστικής εκπαίδευσης, στη διατήρηση της γεωργικής βιοποικιλότητας και στην προστασία των παραδοσιακών τροφών που απειλούνται με εξαφάνιση».